Aerospace

DĚLÁME LÉTÁNÍ BEZPEČNÝM – LETECKÝ PRŮMYSL

  • Naše těsnění odolávají širokému spektru podmínek, které se vyskytnou během normálního provozu.
  • Nejčastěji je najdete v hlavních hřídelích, převodovkách a generátorech leteckých motorů.
  • Extrémní teploty, vysoké rychlosti a silné vibrace, kterým jsou naše těsnící sestavy vyžadují hluboké znalosti celé problematiky, precizní výrobu a zajištění prvotřídní jakosti. Každý přesný těsnící systém je proto navržen tak, aby fungoval bezchybně, s nízkým opotřebením a dlouhou životností.

 

Letecká těsnění a těsnící systémy

Těsnění a těsnící systémy pro letectví a kosmonautiku

Existuje jen málo aplikací, které jsou pro konstruktéra a výrobce tak náročné, jako je sestava těsnění pro letecký průmysl. Těsnění hlavní hřídele, vyžívané v leteckém průmyslu, musí bezchybně fungovat při provozu v prostředí s extrémními teplotními, tlakovými a rychlostními výkyvy, a zároveň s nízkými požadavky na hmotnost. Tím zajišťuje dlouhou životnost a minimální úniky. Přídavná těsnění, používaná k utěsnění převodovek, APU a elektrických generátorů, představují technické výzvy s potenciálně reverzními tlaky, hmotnostními omezeními a vysokou rychlostí.
Společnost Stein Seal Company je lídrem na trhu s dlouholetými zkušenostmi v oblasti návrhu a výroby těsnění pro přední výrobce turbínových motorů po celém světě. Od svého založení v roce 1955 jsme se podíleli na vývoji těsnění a v této tradici pokračujeme i nadále. Protože se snažíme vyvinout co nejlepší těsnící systém pro tyto aplikace, používáme nejmodernější konstrukční a simulační výrobní programy, které nám pomáhají dělat tuto práci ještě lépe.
Pokud je to možné, snažíme se spolupracovat s konstruktéry v raných fázích návrhu, abychom tak dosáhli co nejlepšího výkonu našeho těsnícího systému. Rozměr těsnění, poloha olejových trysek nebo odtoků jsou hlavními atributy, které ovlivňují celkovou funkci. Obvykle dáváme přednost výrobě celé sestavy, včetně rotačního komponentu (Runner), protože geometrie pouzdra a protilehlého kroužku (Mating ring) je rozhodující pro správnou funkci těsnění.

Nabízíme řadu těsnících řešení, včetně obvodových, čelních a pouzdrových těsnění. Naše obvodová těsnění jsou navržena pro dlouhou životnost a v případě potřeby mohou být upravena pro vyšší tlaky. Naše hydrodynamická čelní těsnění jsou navržena pro minimální opotřebení a dlouhou životnost. Těsnění převodovek se pak vyznačují minimálním zatížením čela těsnění.
Pro letecký průmysl jsou dokumentace a zpětná sledovatelnost rozhodující pro udržení kvality produktu. Systém kvality Stein Seal Czech, s.r.o je certifikován společností Loyds, splňuje tak AS9100D a ISO 9001:15. U našich produktů provádíme 100% kontrolu a máme plně vyškolený tým s určeným zástupcem pro kvalitu dodavatelů i kontrolu výroby.

Mnoho výrobků je vyrobeno z netradičních materiálů, jsou odlehčené s cílem maximálního snížení hmotnosti a vyžadují dokonale rovné povrchy s jemnou povrchovou úpravou. Tyto a další klíčové vlastnosti našich výrobků jsou zajištěny vysoce přesnými obráběcími operacemi, zahrnující CNC frézování, broušení, lapování, povlakování a jiné.

Střediska pro opravy těsnění pro letectví

Věříme, že když dodáváme těsnění, jsme zodpovědní i za generální opravu po celou dobu životnosti motoru. U většiny našich těsnění lze opotřebený uhlíkový komponent vyměnit za nový, a tím výrazně snížit náklady, vynaložené v opačném případě na koupi nové sestavy.

Výměnou uhlíkového komponentu a dalších opotřebených částí zajistíme dodatečnou životnost nového těsnění za nižší náklady.

Společnost Stein Seal Company zřídila dvě střediska pro rychlé a generální opravy mechanických těsnění letadel a souvisejících komponentů. Naše původní opravárenské centrum v Pensylvánii je certifikováno FAA i EASA.

V České republice jsme otevřeli druhé opravárenské centrum, rovněž certifikované EASA a FAA, které má za cíl sloužit zákazníkům z Evropské unie i mimo ni. Zajišťujeme zejména generální opravy mechanických těsnění, které jsme původně navrhli a vyrobili pro daného výrobce motoru. Právě proto dokážeme pochopit detailní požadavky, potřebné pro výslednou funkci.

Typickými repasovanými výrobky jsou čelní nebo obvodová těsnění. Zabýváme se také renovací čelních těsnění převodovek s různou geometrií. Naši zaměstnanci jsou zruční v přesném lapování a broušení kritických povrchů pro opravy pouzder (Sleeves) a protilehlých kroužků (Mating rings).

Obě naše opravárenská centra jsou vybavena CNC frézami, soustruhy a bruskami. Kromě toho máme k dispozici statická testovací zařízení, která mohou měřit netěsnosti až na velmi nízkou úroveň.

Většina našich prací na generálních opravách se týkají aplikací zahrnujících komerční a obchodní letadla.

V naší brněnské pobočce Stein Seal Czech s.r.o. hovoříme plynule několika jazyky, proto jsme schopni flexibilně komunikovat se zákazníky z různých zemí.